Keresés
Close this search box.

Charles Maisels: A diktátor születése

image_pdfimage_print

Hogyan hozzunk létre egy fejedelemséget/államot/birodalmat 12 egyszerű lépésben

Ime kedvenc régészem az angol Charles Maisels 2009-ben megjelent könyvének részlete. A részlet mutatja, hogy nincs új a nap alatt. Egy négyezer éves recept még ma is működik! Mit kellene tennünk ellene? Teszünk-e eleget a diktátorok ellene minden nap, otthon, az iskolában, a munkahelyen?

I. Vezetői tulajdonságok:

1. Szüless egy karizmatikus alfa férfiként előkelő szülőktől, de ne az öröklési rend első vonalaiban, hogy küzdened kelljen. Ez élesíti az elmét. Julius és Octavius cézárok legyenek a mintáid.

2. Szerezz hírnevet, azáltal, hogy ismert vagy, esetleg ragaszkodsz valamihez. Nem árt, ha ez kapcsolatban áll a harciassággal (lásd fent).

3. Szerezz egy pszichológiailag függő csoport magot (mint fent).

4. Keríts egy célt, például valami olyasmit, ami szerint vissza akarod állítani a törvényességet. Ez számos új követőt szerez és igazolja, hogy nem céljaid nem antiszociálisak (mint fent).

5. Legyél agresszív. Rombold le a helyi ellenzéket/versenytársaidat/korai támogatóidat és légy belül is uralkodó (mint fent)!

6. Már korán szerezz, ha mégoly csekély sikert is, amik „dicső vezetővé“ tesznek (mint fent).

7. Az ideológusokat állítsd rá, a személyes értékeidre és „küldetésedre“ (Octavius erre sokkal jobb példa, mint Julius, mert ő megalkotta a saját „örvényét“.

8. Támaszd mindezt alá, egy olyan infrastrukturális munkával, ami fejleszti gazdaságot. Az autópályák nagyszerűen megfelelnek erre a célra.

9. Szilárdítsd meg a hatalmadat. Bizonyos feladatokat adj át hűséges követőidnek, különös figyelemmel az adók és járulékok emelésére. Ha a dolgok rosszra fordulnak, ők kapják a kaszát, nem te.

10. A bevételt használd arra, hogy:

a.) építs egy hatalmas palotát magadnak, csak mert „megteheted” (erőfitogtatás), és mert „megérdemled”;

b.) alakíts ki fegyveres erőket. ;

c.) alakíts ki titkosrendőrséget;

d.) gyűjts magad köré még több ideológust (papokat, ügyvédeket, művészeket stb.), fizesd meg őket jól, építs nekik emlékműveket (templomokat, bíróságokat, kiállítótermeket, sport stadionokat, stb.) a rendszer dicsőítéseként. Szerezz egy simulékony, jól képzett külügyminisztert, aki érti a külföldieket, meggyőzően hazudik, és előrelátja, ha baj közeledik. A példaképed itt Zhou Enlai lehet.

11. Az ideológusok köpenye mögé rejtőzve, indíts terjeszkedési háborúkat, de legalább mozgósítsd a népességet a „haza védelmére”. Ebben az esetben Kínáról, és Észak Koreáról vehetsz példát.

12. Ismételd a hatos ponttól, ne feledkezz meg arról, hogy erősítsd meg az otthoni helyzetet az a.) szociális rendszer fejlesztésével, és b.) a népbutítást kultuszának támogatásával, a teljes szórakoztatás bevezetésével. A kenyér és cirkusz időt állóan nyerő kombináció, most bele kell vonni minden nagy nemzetközi sporteseményt és valóságshow-t a TV-ben. Szóval, rendezz olimpiai játékokat, és bármilyen egyéb nagy, nemzetközi sportfesztivált, amire csak rá tudod tenni a kezed.

II. A megfelelő jelölt:

1. Személyiségzavarral küzd.

2. Teljesen jellemtelen, önző és kegyetlen.

3. Egyenlő mértékben vakítja el a düh (vagy dühösen elvakult), a féltékenység, és az ambíció.

4. Kompenzálnia kell a gyerekkori elnyomást, vagy veréseket, és a fiatalkori elismerés-, és a szeretet hiányát. Most megmutatja nekik, az apának, és az összes lánynak, akik semmibe vettek.

5. Tudnia kell, hogy különleges ajándékot kapott, és Istentől, a Sorstól, a Történelemtől, vagy a legjobb, ha mindegyiktől, kapott felhatalmazást.

6. Meg kell győznie magát, és másokat, hogy mindezt nem magadért teszi, hanem a „népéért”, az „igazságért”, a „szabadságért” vagy a „civilizációért”.

7. Fel kell készülnie, az önfeláldozásra, bár előbb másokat kell feláldozni. Ez nemes, és megtisztít.

8. Teljesen meg kell győződve lenned arról, hogy az Igazság, és a Történelem a Te oldaladon áll. Akármi is történik, soha nem inogsz meg, soha nem ismerheted be, hogy tévedtél, csak azt, hogy előre nem látható körülmények és/vagy ellenséges összeesküvés álltak szemben. Végül is, Te vagy a kiválasztott.

Ha megfelelsz a személyiséggel szemben támasztott követelményeknek, az utolsó szakasz megmutatja hogyan:

III. Váljunk diktátorrá („megmentővé”/ „felszabadítóvá”) a modern világban:

1. Szüless az alsó középosztályba.

2. Ne menj egyetemre, menj, valami gyengébb főiskolára, és dédelgess valami sérelmet.

3. Ne szerezz rendes szakmát, használd a munkanélküliséget „önképzésre” és/vagy katonatisztté válásra.

4. Vesd bele magad egy politikai pártba. Ha nem találsz megfelelőt, amihez csatlakozhatnál, csatlakoz egy földalatti mozgalomhoz, és alakítsd politikai párttá, miközben az összeesküvő, cselszövő tulajdonságait megtartod.

5. Amelyen gyorsan csak lehet, válj a vezetőjévé, használj cselt, összeesküvést, megvesztegetést, és az ellenfél elpusztítását. Nincs vesztegetni való időd.

6. Szervezz puccsot, és hívd a „nép forradalmának”. Előtte, alatta, és utána extra biztonsági intézkedésekre és védelemre lesz szükséged.

7. Tüntesd el a politikai ellenfeleidet, még a saját pártodon belül is. Szerezz hatalmat a média felett, de hagyj néhány újságot, és TV csatornát függetlennek (de úgy, hogy fenyegetve érezzék, és cenzúrázzák magukat) a látszat kedvéért.

8. Ha még nem tetted, változtasd meg az alkotmányt. Olvaszd össze a pártot és az államot állampárttá. Minden állami pozícióba csak neked felelősséggel tartozó pártkatonákat tegyél.

9. A nemzeti újjáéledés, a megmentés vagy a misszió retorikai füstje mögé bújva minden és mindenkit vonj az ellenőrzésed alá.

10. Amikor mindez gazdasági katasztrófába torkollik, hibáztasd a külföldi ügynököket, a külföldi cégeket, kend a külföldi kormányokra, akik helyi szabotőrökkel dolgoztatnak. Kiáltsd ki valamelyik kisebbséget áldozatnak a figyelemelterelés céljából, és az érzelmi kitörések levezetésére. Ha megtámadnak ezekért az eljárásokért, hangoztasd felháborodva, hogy ezek az ügyek kizárólag „az ország belügyei, senkinek semmi köze hozzájuk, és nemzeti érdekek”, és zúgolódj, hogy a „nemzetközi jog nem engedélyezi a beavatkozást”, és csak az imperialisták, és a rasszisták mernek mást állítani.

Soha ne feledkezz meg az aranyszabályról: Bármiről is legyen szó, az mindig másnak a hibája!

fordította: Vég Anett

Kapcsolódó bejegyzések:

image_pdfimage_print
(Visited 84 times, 1 visits today)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További bejegyzések:

pedagógia

Azt tanulok amit szeretnék….

Angol nyelvü felirattal egy izgalmas pedagógia témájú film, egy elsö pillanatban szokatlan tanítási módszerröl. Érdemes többször is megnézni és a videó utáni ajánlott irodalomból tovább

A demokrácia ideálja

Az iskolarendszer zsákutcája és a kiút

Mi a probléma az iskolarendszerrel? Egy társadalom, amely meg szeretne felelni a demokrácia ideáljának meg kell követelje magától azt is, hogy iskolarendszere, és így iskolái

kapcsolat

Biztonságos kapcsolatok

Bevezető Egészséges kapcsolatok fontosak ahhoz, hogy az emberek tevékenyek és termékenyek legyenek. Az egészséges kapcsolatok egyben biztonságot adnak az azokban résztvevőknek. Másként szólva egy egészséges

Kapcsolat

Ha érdekeltek a honlapon megjelent eddigi írások, fordítások és szeretnél értesítést kapni ha valami újonnan került ki, akkor itt kérhetsz értesítést!