Bernhard Pörksen: A propaganda forgatókönyve

A propaganda forgatókönyve, a zűrzavar forgatókönyve, amely napjainkban politikailag veszélyessé válik, az amerikai dohányipartól származik. Az 1950-es évek óta nagy költséggel propagálják, hogy nem tudni, hogy a dohányzás káros-e az egészségre, okoz-e rákot, szívbetegséget, és hogy a nikotin egyáltalán függőséget okozó anyag-e – mindezt bizonyíthatóan a jobb tudás ellenére és saját kutatási osztályainak megállapításaival ellentétben.

A tudomány – így a PR-cég és az álszakértők – azt igyekszik bizonyítani, hogy semmi biztosat nem tudunk addig, amig a cigaretta káros voltára vonatkozó minden úgynevezett bizonyítékot alaposan meg nem vizsgáltunk; és minden elhamarkodott szabályozástól, minden reklámtilalomtól tartózkodni kell mindaddig, amíg minden tényt nem ismerünk, és minden összefüggést alaposan meg nem vizsgálunk. A kétely és annak színrevitele, egy évtizedekig tartó kampányba torkollott, amely egy nagyon egyszerű, átfogóan bizonyítható igazságot próbált szétzúzni: a dohányzás öl.

Kapcsolódó oldalak:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További bejegyzések:

Kapcsolat

Ha érdekeltek a honlapon megjelent eddigi írások, fordítások és szeretnél értesítést kapni ha valami újonnan került ki, akkor itt kérhetsz értesítést!