Keresés
Close this search box.

Juhász Vera: Túlélés vagy tanulás?

image_pdfimage_print

John Holt: How Children Fail c. könyvének magyar kiadásához

Itt kapható a könyv (az Oriold és társai kiadó honlapja)

A kisgyereket nagyon érdekli a nagyvilág, tudásszomjuk szinte végtelen. Ez az energia az iskoláskorban sem vész el, csak átalakul. Sok gyerekek számára az iskolában a túlélés, a kudarckerülés lesz a fő cél, nem pedig a kíváncsiság kielégítése.

De miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osztályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz” tanuló? Mi jár a gyerekek és a tanár fejében? Miért nem tudják a tanulók kibontakoztatni a képességeiket?

Az amerikai John Holt (1927-85) egész tanári pályáján, és később, a radikális iskolareform egyik fő képviselőjeként ezekre a kérdésekre próbált választ találni. Megfigyelései alapján arra a következtetésre jutott, hogy a hiba nem a gyerekekben, hanem a rendszer sajátosságaiban van. Így az iskola gyakran nem segíti a gyerekek intellektuális fejlődését, hanem – még kimondani is nehéz – egyenesen elbutítja őket.

Ráadásul nem csupán a bukdácsoló gyerekek vallanak kudarcot, hanem a közepes, jó és jeles tanulók túlnyomó többsége is, legalábbis abban az értelemben, hogy szellemi és kreatív képességeiknek csupán egy töredékét tudják kiaknázni, frusztráltak, nem lelnek örömet a tanulásban.

Ha megértjük Holt könyve segítségével, hogy mi is történik a tanteremben, akkor új utakon indulhatunk el, és talán közelebb jutunk a megoldáshoz is.

A könyv első kiadása 1964-ben, második, kibővített kiadása 1982-ben jelent meg angolul.

Az első kiadás magyar fordítása Iskolai kudarcok címmel 1991-ben került a magyarországi könyvesboltok polcaira, de a teljes könyv eddig még nem jutott el a magyar olvasókhoz. Sajnos a magyar közoktatás állapota azóta sem javult. Így sok tanár és szülő ma is tanácstalan, a gyerekek jelentős része pedig a megfelelési kényszer miatt továbbra is olyan stratégiákat alkalmaz – ahogy Holt a könyvében rámutat –, amelyek a túlélést ugyan segítik, de a tanulást, a fejlődést nem szolgálják.

Ha mindazt az energiát, amit a gyerekek most az iskolai kudarcok elkerülésére fordítanak, inkább a természetes kíváncsiságuk és tudásvágyuk kielégítésére használnák, ha az iskola, a pedagógusok és a szülők erre építenének, akkor lényeges változást hozhatnának a gyerekek és igy a következő generációk életébe.

Kapcsolódó oldalak:

image_pdfimage_print
(Visited 495 times, 1 visits today)

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

További bejegyzések:

pedagógia

Azt tanulok amit szeretnék….

Angol nyelvü felirattal egy izgalmas pedagógia témájú film, egy elsö pillanatban szokatlan tanítási módszerröl. Érdemes többször is megnézni és a videó utáni ajánlott irodalomból tovább

A demokrácia ideálja

Az iskolarendszer zsákutcája és a kiút

Mi a probléma az iskolarendszerrel? Egy társadalom, amely meg szeretne felelni a demokrácia ideáljának meg kell követelje magától azt is, hogy iskolarendszere, és így iskolái

kapcsolat

Biztonságos kapcsolatok

Bevezető Egészséges kapcsolatok fontosak ahhoz, hogy az emberek tevékenyek és termékenyek legyenek. Az egészséges kapcsolatok egyben biztonságot adnak az azokban résztvevőknek. Másként szólva egy egészséges

Kapcsolat

Ha érdekeltek a honlapon megjelent eddigi írások, fordítások és szeretnél értesítést kapni ha valami újonnan került ki, akkor itt kérhetsz értesítést!